Granda Sub

Podvodne puške Granda, Podvodni ribolov, Umag, Istra, Hrvatska

GRANDA je podvodna puška koju je još 1998. projektirao i proizveo Edi Šuran iz Pazina. U to su doba drvene puške bile ikona u podvodnom ribolovu, jedino što ih je bilo vrlo teško proizvesti.

Postojala su velika imena, kao OMER, SEATEC, DEMKA, MARES itd. ali još se nitko nije osudio praviti drvene trupce. Nakon nekoliko pokušaja Edi uspijeva konstruirati prvi drveni trupac, kojeg je zalijepio na ondašnju OMEROVU dršku. Trupac se sastajao od 3 laminata IROKA ljepljena epoxidnom smolom.

Radostan zbog prvog proizvoda, sjeo je u auto i testirao pušku u Rovinjskoj uvali. Radilo se o prototipu, puška je imala svoje nedostatke ali je pokazala i neke odlične karakteristike. Drveni trupac se ponašao odlično u moru, imao je nebitan trzaj, no nedostajalo je snage i preciznosti.S vremenom Edi pravi nekoliko novih trupaca, ali ovaj put miješa mahagonij sa irokom zbog težine i bolje plovnosti a dobiva i bolju pokretljivost po uzburkanome moru. Te su puške bile miješane sa 5 laminata i montirane na Seatecove, Demkove i Omerove ručke.

Rezultat je bio impresivan, puške su podnosile po dva para lastika bez znatnog trzaja. Ponašanje u valovitom moru bilo je daleko bolje zbog veće mase puške a i domet je bio veći za razliku od prvog prototipa.U sljedećih nekoliko godina Edi je i dalje pravio podvodne puške za sebe i uže prijatelje, međutim tko god bi probao Šuranov stroj redovito ga je i naručivao.

Puške su bile daleko snažnije i preciznije od komercijalnih aluminijskih trupaca, a što je najvažnije drvo se u vodi ponašalo neutralno.Već je sredina 2001. i Edi odlučuje uz ondašnji biznis (izrada drvenih okvira za slike) proizvoditi novi Hrvatski brand - drvenu pušku " GRANDA ".Došlo je vrijeme da te puške dobiju određene dimenzije, ali i svoje drške i mehanizme. Nakon nekoliko mjeseci crtanja i mukotrpnog rada uspjeh konačno dolazi.U siječnju 2003. prve su puške spremne, ručke su uredno montirane u trupce i najvažnije – upotrijebljeni su originalni Grandini mehanizmi.

Prva serija monolitnih drvenih pušaka bila je spremna. Puške su bile dimenzija od 80 pa do 110 cm (mjereno po istezanju). Valja naglasit da je za postizanje takvog rezultata trebalo gotovo četiri godine rada.2004. puška postaje boom u podvodnom ribolovu u Hrvatskoj, koriste ih ribolovci koji su ikona u svijetu podvodnog ribolova. Drvene puške Granda stječu ogromnu popularnost u to doba, a tome doprinosi i činjenica da ih upotrebljavaju i hvale i gore navedeni ribolovci. GRANDA postaje sinonim samog vrha u svijetu podvodnog ribolova.

Šuranu ne preostaje drugo nego povećati paletu proizvoda i povećati proizvodnju nabavkom prvih mehaničkih strojeva radi lakše obrade drva.Prolazi još jedna godina i tržište traži nove modele pušaka, mijenja se nacrt i povećava hidrodinamika. Serijski proizvođači karbonom dobivaju nešto bolje proizvode ali nedostaje mase, iako je hidrodinamika zbog sipine kosti bolja.Edi se odlučio za novu generaciju Grande. Projektirao je svoje nove modele koji će biti širi i plosnatiji, sa boljom hidrodinamikom, te im je ponovo povećao masu kako bi smanjio trzaj i prilikom upotrebe snažnijih lastika. Rezultat je ponovo bio daleko bolji od prethodnog, te se većina poznatijih ribolovca odlučila za Grandu.

Slijedom toga došlo vrijeme kad je gospodin Šuran trebao odlučiti kojim putem dalje krenuti. Trebalo je odlučiti između izrade drvenih okvira (od čega je donedavno živio) i izrade puške Grande.Nije bilo vremena za oba posla, tako da je ljubav prema moru presudila i ostala je serijska proizvodnja GRANDA – sub.Od 2005. do 2007. nastavlja se ulaganje u strojeve i nove modele pušaka. Upiti za monolitne Granda puške dolaze i iz inozemstva, već su se tada veliki proizvođači pobrinuli za suradnju sa Šuranom i za proizvodnju njihovih trupaca.

Prošlo je još nekoliko godina i dolazi već četvrta generacija Grande. Inovacija ne nedostaje: tu su inverzni mehanizmi, karbonska vlakna, različite vrste glava i vodilica.Vrijeme je za još jedan preokret, pohod na svjetsko tržište.

Copyright @ GRANDA SUB 2018.  All right reserved - Created by ProBiz